Competències socials en el TEA (Marlene Horna)

Curs reconegut pel Departament d’Educació i bonificable per la Fundae

 

Presentació

Les persones amb trastorn de l’espectre de l’autisme mostren unes dificultats especials en la comprensió i en el desenvolupament del món social, tant complex per a elles. Part d’aquestes dificultats deriven d’un estil cognitiu particular, de les dificultats de comprensió de les emocions en elles mateixos i en els altres, del context social, de la capacitat d’empatitzar, de les seves habilitats mentalistes i el llenguatge de relació interpersonal.

En aquest curs parlarem de la importància de promoure les competències socials ja des de ben petits i de com incloure l’aprenentatge social dintre de l’espai escolar i comunitari a través de la comprensió i suport de les seves emocions.

Presentarem eines per a la comprensió i l’aprenentatge social i de comunicació per respondre a les demandes socials del seu dia a dia, amb l’objectiu final que pugui establir relacions personals satisfactòries que augmentin la seva felicitat i qualitat de vida.

Continguts

 1. La importància de promoure les competències socials des d’edats primerenques en nens i nenes en l’espectre de l’autisme.
 2. La complexitat de les competències socials i el seu aprenentatge en l’autisme: la “Ceguesa al context” i altres explicacions.
 3. Els pilars: l’atenció conjunta, la imitació i el joc.
 4. Com incorporar els objectius socials individuals dintre de les rutines del grup en una aula, promovent les relacions entre iguals i la participació social.
 5. La comprensió i el suport en les emocions, l’autorregulació i el benestar emocional.
 6. Aprenent a entendre i gestionar la meva ment i la dels altres.
 7. Eines per a la comprensió i l’aprenentatge social: les històries socials, les converses en forma d’historieta, el pot de la paciència, la balança de la justícia, les autòpsies socials, el quadern secret d’amics, els cercles de privacitat, els guions socials, etc.
 8. La comunicació verbal i no verbal: la conversa, tons de veu, gestos, etc.
 9. Fent front a l’assetjament escolar o bullying.

La ponent

Marlene Horna Castiñeiras

Llicenciada en Psicologia Clínica i Social, Diploma d’Estudis Avançats i Màster en Atenció Primerenca per la Universitat de Santiago de Compostela. Durant varis anys va treballar realitzant diagnosi, intervenció, orientació i formació en la Unitat d’Atenció Primerenca de la Universitat de Santiago de Compostela. Continuà la seva labor professional com a orientadora tècnica en l’equip de l’associació ASPANAES. Actualment treballa de forma particular i a l’associació BATA donant recolzament a persones amb TEA i a llurs famílies en els seus entorns naturals (escola, llar, comunitat). Té una àmplia experiència com a formadora en multitud de cursos promoguts per diverses associacions, institucions i universitats.

Marlene Horna és autora de l’excel·lent llibre “Niños y niñas en el espectro del autismo. Comprensión y estrategias prácticas de apoyo educativo” (Editorial CCS, 2021)

Destinataris

 • Professionals educatius: mestres, professors, orientadors, educadors, vetlladors, monitors i personal de l’àmbit escolar.
 • Professionals sanitaris: terapeutes ocupacionals, psicòlegs, logopedes, psicopedagogs, metges, etc.
 • Familiars i persones a l’espectre de l’autisme i, en general, qualsevol persona interessada en millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA.

Dia

Dissabte 2 de juliol de 2022

De 9’30 a 13’30 i de 15’00 a 18’00 hores.

Obertura de portes des de les 9 hores.

Preu net

85 € 

Lloc 

Universitat Pompeu Fabra

Campus de la Ciutadella

Barcelona

Aula a confirmar

Com inscriure’s

 1. Ompli el nostre formulari d’inscripció: FORMULARI D’INSCRIPCIÓ.
 2. Educatio els enviarà un correu de preinscripció confirmant si queden places lliures amb el número de compte on fer la transferència en el termini de 15 dies.
 3. Trameti el comprovant bancari al correu info@educatiocat.com
 4. Un cop rebut el comprovant de la transferència, els confirmarem la inscripció definitiva al curs.

Per a més informació ens pot contactar a info@educatiocat.com

Certificació del curs

Assistents docents

Aquest curs està reconegut pel Departament d’Educació com a formació continuada del professorat no universitari, vàlid també per a tècnic/ques d’educació infantil i educadors/es. Hi tenen dret tots els docents, amb independència de si estan treballant o no o del tipus de centre on prestin serveis (públic, privat o concertat).

D’acord amb l’Ordre ENS/248/2012, de 20 d’agost per tal de completar les 10 hores que certifica el Departament d’Educació, els docents assistents que vulgueu rebre aquest reconeixement, un cop finalitzada la fase presencial,  haureu de realitzar un breu treball complementari. S’enviarà tota la informació després del curs.

El reconeixement del Departament d’Educació es realitza via telemàtica i no s’envien certificats. El certificat del curs estarà disponible passats 30 dies d’haver-se celebrat al següent enllaç del Departament d’Educació: Les meves activitats

En la següent adreça podeu sol·licitar l’alta d’usuari d’XTEC:  Alta XTEC .Si no disposeu de compte xtec podem demanar una còpia en pdf del reconeixement al Departament d’Educació i enviar-la al vostre email. Els docents que no realitzeu el treball complementari no podreu optar al reconeixement del Departament d’Educació i rebreu per email un certificat d’assistència de la nostra entitat per 7 hores cursades. 

Assistents no docents

Als assistents que no siguin docents se’ls lliurarà per email un certificat d’assistència per 7 hores cursades.

Bonificacions de la FUNDAE  (s’ha de gestionar des dels centres)

Com em puc bonificar des del centre? Veieu-ho en el següent enllaç:

La bonificació en 8 passos

Aquest curs s’imparteix en castellà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s